Wednesday 10 December 2014

RESEPI KARI AYAM & BROKOLI + CARROT TUMIS

Holla.. :)

Since ada yg terliur tengok gambar kari ayam & brokoli semalam tu.. siap pm tanya camne nak masak.. so ai dengan murah hati dan tak kedekut ilmunya buat entry ni untuk tatapan korang yang sudi membaca..

Ok, here we go.. RESEPI KARI AYAM yang simple dan sonang..

Bahan2 Tumis:
  • 2 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih 
  • 1" halia
  • 1 batang kayu manis
  • 2 biji bunga lawang 
  • 5 biji cengkih
  • Setangkai daun kari

Bahan2 Lain:
  • 1 bungkus serbuk kari ayam/daging, bancuh dgn sedikit air.. jadikan pes (kalau nak pekat guna 2 peket)
  • ayam
  • 2-3 biji kentang
  • 1 kotak santan
  • 2 sudu mkn kerisik (optional, kalau takde pun ok je)
  • 2 sudu mkn minyak masak
  • air
  • garam & ajinomoto

Cara Masak:

1.  Panaskan minyak, tumis bahan tumis sampai kekuningan / wangi..

Daun kari terlebih.. maklumla pokok 'karapoley' aku tengah subur tepi dapur.. :)

2.  Masukkan pes rempah kari, then kerisik.. kacau2 1-2 minit.. api sederhana

Kerisik ni mak bagi, dah dekat setahun ke lebih gitu.. tapi elok lagi.. simpan dalam fridge.. :)

3.  Masuk ayam.. and air sikit.. anggaran secawan.. atau sesuaikan dgn kuantiti ayam.. nak bagi ayam empuk.. tp jgn bnyk sgt air.. kacau2.. biar kejap 


4.  Boleh masukkan kentang.. tambah sikit lagi air jika perlu.. 


5.  Perisakan dengan garam dan sikit ajinomoto..

6.  Agak2 kentang dah separuh empuk tu, masukkan santan.. tambah air jika perlu, ikutlah kuah nak bnyk mana kan.. kena selalu kacau, kalau tak santan tu jadi berketul.. tak cantik.. 

Suka guna santan ni.. sebab dia pekat.. beli yang free cholesterol yea.. :B
Hire kitchen asst utk jadi tukang kacau.. heheee..

7.  Check ayam & kentang, and rasa kuah, kalau dah ok.. tutup api.. siap!

ni la rupa kari ayam tengah mendidih.. buat kuah lebih, kalau rajin boleh buat roti jala pulak.. cicah.. wow sgt!



Semalam goreng ayam sikit.. aku suka kuah kari, tapi tak suka ayam yg dalam kari.. prefer mkn nasi, kuah kari, ayam goreng.. mebelesss!


Yang ni pun sonang ye adik2.. lumur je ayam tu dengan kunyit dan sedikit garam.. panaskan minyak, masuk ayam.. eh, takkan goreng ayam pun kak senah nak ajar.. kahkahkah

Brokoli + Carrot, tetiba ada seketoi dua cauliflower.. hentam jelah campak sekali, terjumpa sikit dalam fridge..
Yang ni paling senang, ambil 2 ulas bawang putih.. ketuk2 / potong2.. panaskan sesudu minyak masak, tumis bawang tu.. agak dah kekuningan, masuk air sikit (agak2 nak kuah byk mana, tapi jgn la byk sgt..) then masuk sesudu oyster sos, kacau.. masuk sayur.. tabur garam & ajinomoto.. kacau sekali sekala sampai sayur empuk.. siap! simple yet sodap.. boleh ratah2 je sayur tu.. tak caya sila coba ya adik2... :D


Ok, sekian kelas memasak kita untuk kali ini.. semoga bermanfaat untuk golongan sasar.. yang dah terrer taraf masterchef tu, sila abaikan entry ini.. :)

Conclusion, semuanya bermula dari 0, bermula dari tiada, bermula dari tak pandai.. 
terpulang kat kita nak tambah 0 menjadi berapa banyak, sampai infiniti.. 
terpulang pada kita nak adakan yang tiada.. 
terpulang pada kita nak pandaikan diri dari tak pandai..

yang baik dari Dia, yang buruk itu dari saya sendiri.. wabillahi taufik wahidayah.. assalamualaikum warahmatullahi wabarokatuh.. :)


Love,
Chef Bluehoney.. :p

No comments:

Post a Comment