Monday 22 December 2014

INCIK LOBSTER

Hola.. :)

Sabtu | 21/12/14

Citer kelmarin.. MrB bawa balik lobster 7 ekor.  Lobster 'terlepas flight'.. hehe.. tapi kali ni semua dah mati.. sebelum-sebelum ni bawa balik alive lobster.. lagi bestlah, fresh!
Tapi sebab ni dah mati kena masak cepat2 la, sebab nanti dia berbau tak best la kan.. so, aku pun dok terpikir2 nak masak apa? Nak masak kari ke nak masak pelik2 sikit? huhu.. maka incik google la tempat mengadu.. 

Kiddos suka la nak pegang2.. :)
Oh, 7 ekor ni takkan nak makan sendiri semua.. buruk lantak sangatkan.. so, haruslah diberikan kepada insan2 tersayang jugak.. MrB dah roger2 bapak & cupa.. suh datang ambil.. masa MrB tengah siang2 tu, nampak anak jiran belakang rumah, so bagi dia sekor.. aku pulak suka tengok je, makan cuit2 je.. sebab pernah migrain lepas makan incik lobster suatu ketika dulu.. so still rasa scary nak melahap banyak2 laa.. makan ala rasa2 sudah.. :)

Incik Lobster a.k.a udang kara.. mai dari Australia nih!
Hasil dari googling2.. rasa nak buat 'Butter Lobster' jelah.. :)
Tak lama kemudian Nenek Umi sampai dengan Amirul & Ayuni.. baru balik dari hantar Bapak buat dialisis.. Then cik Cupa, cik Pikie & kiddos pulak sampai.. MrB asalnya nak bagi je lobster tu kat dorang, tapi dah alang2 semua berkumpul, ajak masak2 and makan2 je beramai2 kat rumah.. dorang pun ok je.. so oklah.. :)

Kiddos.. punya la susah nak suruh dorang berkumpul untuk snap gambar ni..
masing2 ligat macam gasing ke sana sini.. :)

Ammar & Adam nampak behave sangat dalam pic ni kan.. hakikatnya.. masyaAllah! aktifnya.. :B
 Kat dapur berborak2 sambil siap2kan bahan memasak.. MrB pi kedai beli bahan yang tak cukup.. masak ikut suka je, tak ikut sangat resepi yang digoogle tu.. huhu.. apa-apa hal kita rebus kejap dulu incik lobster.. :)

Proses merebus.. rebus kejap je ni..
Then, dorang panggang pulak.. pun kejap je, lama2 nanti isi dia jadi kering.. tak sedap.. 

Ammar & Dafi jadi tukang panggang..
'Merah seperti udang dibakar'.. pernah dengar peribahasa tu tak? hehee..
Bila semua bahan untuk masak butter tu dah siap sedia, aku selaku ketua chef pun tungtang2 masak butter tu.. hentam je sebab first time kot masak resepi tu.. and jadi la gini... 

Butter Lobster by Chef Bluehoney.. uhuk2! ;p
Boleh la for first trial.. tukang2 makan semua cakap sedapppp! gumbira hati i tau.. alhamdulillah.. :D

MrB seksi seksa with cik Cupa.. food tasting session..
Hasilnya.. kompomlah sedap kan.. hahaha..
Oh, ada buat satay jugak.. lamb rack lebih buat sup ritu.. so kita sataykan je.. tenkiu nenek Umi tolong cucuk2 yea.. :B

Proses cucuk mencucuk satay lamb rack by nenek Umi..
Masa tengah bakar satay tu, hujan pulak.. so jadilah gini.. huhu

Dapur panggang special di tengah hujan.. :B
Tapi hasilnya tetap terbaik.. tengok ni!

Lamb Rack Satay.. nyummeh!
Cik Cupa pulak buat donut.. :)

Donut doh by Cik Cupa..
First time ai jumpa donut bulat2 takde lubang tau.. so ai namakannya sebagai 'Bonut'.. :p

Donut & Bonut.. hahaha
Donut & Bonut comel2 kan.. so plup2 laju je masuk mulut.. sekelip mata je licin.. diserbu oleh kiddos yang tak heran dengan lobsters.. huhu

 

 Tunggu bapak balik dari dialisis, baru acara makan2 sebenar bermula.. seranggggg!
Eh, mana gambar nenek Umi? Aku busy la so tak sempat nak snap2 pic sangat.. ni pun banyak aku 'curi' dari fb cik cupa.. hahaha..

Petang tu sepupu belah MrB datang memeriahkan suasana.. tapi takde pulak gambarnya.. aku buat la 'cheesy wedges'.. kebetulan ada potatoes ni dalam fridge.. :)

Americano Potato..
Cheesy Wedges by me.. :)
Gambar ni nampak wedges nampak 'putih' je.. aku rasa cik Cupa snap guna camera 360 kot.. hahaha
Tak kisahla.. yang penting sodap.. sama taste cam kat kfc tu i tell u.. 

Tetiba taktau dah nak tulis apa.. dekat pukul 4 pagi dah.. dok luar taip blog ditemani MrB greng2 main gitar dia.. ok, tuh je nak citer.. babaii.. :B



 Love,
Bluehoney

 _______________________________________________________________

Iklan sikit..

Blouse baru 'in'.. ada 20 corak chantek2 tau..





Kalau nak tengok corak-corak lain boleh click COTTON BLOUSE yea.. ('',)


No comments:

Post a Comment