Wednesday 2 July 2014

Resepi Mee Kari Bluehoney

Ni 3 minggu lepas kot.. teringin nak makan mee kari.. eh, bukan teringin nak makan je, teringin nak masak jugak.  Tamau beli, nak masak sendiri!

So, gigihlah gi Fresh Mart dengan Mr. Papa, beli bahan segala.  Ni first time kot aku nak masak sendiri, mean sebelum ni pernah masak tapi bersama dengan biras aku.  So this is my first ever mee kari lah! 

Aku gugel jugak resepi, tapi lepas tuh belasah sesedap rasa aku jer lah.. sebelom aku lupa baik aku tulis resepi kat sini.. next time nak masak lagi kompom aku lupa, ittew perkarew biasew maklum lew faktor usiew.. eeiiiuuuu! getik beno bahasa bebudak sekarang.. x sesuaiiii! :p

Resepi Mee Kari Bluehoney

Bahan:
1/2 ekor ayam ~ potong kecik2
2 peket serbuk kari ayam/daging baba's
2 kotak santan cap ayam (400ml)
2 keping asam gelugur
Isi kerang ~ ikut suke nak banyak mane
Fish ball
Fish cake
2 biji kentang ~ rebus & lenyek2
1 senduk minyak masak
Garam
Ajinomoto
Air rebusan kerang ~ make sure kerang dicuci sebersih-bersihnye sebelum direbus
Air secukupnye

Blend:
1 bijik bawang besar
6 bijik bawang merah
5 bijik bawang putih
1/2 inci halia
1 senduk cili kering blend
Sedikit udang kering

Bahan Tumis:
1 batang serai diketuk
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari

Accessories:
Mee kuning ~ celur & toskan
Tauhu kering ~ goreng & hiris
Tauhu basah ~ goreng & potong ikut suke
Fish cake ~ goreng & potong ikut suke
Cili merah
Sawi ~ celur & potong2
Taugeh ~ celur
Kacang panjang ~ celur & potong ikut suke
Kentang ~ rebus & potong dadu
Telur rebus
Limau kasturi
Bawang goreng

Macam berderet jer bahan-bahan kan.. nampak je cm leceh tapi memang leceh sikit bab menyediakan accessories tuh.. nak kene rebus2, goreng2 tuh kan, so pandai2 la adjust sambil buat kuah sambil celur2 tuh.. bab kuah kari kacang jer, macam masak kari biasa, cuma ade sikit penambahan je.. 


Fistly, panaskan minyak.. 
Campak bahan tumis, kacau.. agak dah wangi masukkan bahan blend.. 
biar kejap, then masuk paste rempah kari. api sederhana..
kacau sesekali agak kering sikit, masuk ayam, boh air kosong, biar sampai ayam empuk.. kacau2 selalu 



Bila ayam dah empuk, masuk air rebusan kerang, kalau tak cukup boleh tambah air kosong.. 
adjust kepekatan ikut suke kitelah.. 

air rebusan kerang tuh kene berkualiti okey, kerang kene betul2 bersih, dan fresh, sebab kalau kerang tak fresh, or dah busuk sikit tuh kan, air rebusan tu tak sesuai masuk dalam kuah ni, better JANGAN guna air rebusan yang sebegitu.. boleh je guna air kosong tanpa air kerang

then, kacau2 biar sebati, biar mendidih..
then masuk la fish ball, fish cake, asam gelugur segala.. 
biar kejap, then masukkan santan, garam & ajinomoto..
then masukkan kentang lenyek tadi utk pekatkan kuah
lastly, masukkan kerang.. 
rasalah, adjust kemasinan ikut taste masing2
SIAP!


Rupa paras kerang tersebut.. :)


Rupa paras kuah kari bluehoney.. heheh..


Rupa paras accessories penyedap rasa.. tenkiu Mr. Papa tolong potong2 semua nih.. :)


Semangkuk kecik jer untuk mak incik.. sekali nak repeat tengok semua dah licinnnnn okey!
Ternyata begitu teserlah kesedapan mee kari mak incik.. 
hahaha.. perasaannnnyeeeeee la kennnn!

So, as for the conclusion.. meh la adik2 kita rajin2 la ke dapur.. bukan rajin ke dapur mencekik jer tau.. kene la rajin belajar.. sok2 dah kawin, diri sendiri jugak yang senang, suami untung, mak mentua pon sayang.. tak reti takper, boleh belajar.. jaman IT jangan bagi alasan tak reti masak okeyy.. click2 jer berlambak resepi kuar depan mata.. tinggal nak dengan taknak jer.. kalau tetap jugak bagi alasan, tuh namanya pemalas.  Sila berhenti jadi pompuans okey.. mak incik emo plak.. memang emo dengan orang pemalas tau mencekik jer.. tak pahamlah orang cmtuh!

Okey la, sebelum mak incik bertambah emo baling senduk, baiklah mak incik masuk gear reverse.  hahaha.. tata!

1 comment:

  1. Ur welcome atas ucapan terima kasih..walaupun papa incik assist tak seberapa harap dpt jugalah membantu mama incik sedayanya..erm lg pun mmg suka pun main potong2..campak2 kat dapur..feel kuch kuch hot spicy sweet sour creamy good...heheheee...

    N tqvvm for delicious mee kari...dan semua masakan mama incik untuk kami..semakin hari..semakin mantap..dan sgt2 terbaik dan menjilat jari...nyum nyum... :) k cya...

    ReplyDelete