Wednesday 28 January 2015

POPIA GULUNG NESTUM HORLICKS

Salam.. Hi.. :)

Walaupun dah terasa mengantuk.. tapi tetap nak buat entri ni..
Happy sebab berjaya buat popia gulung yang diidamkan.. kulit popia tu dah beli Sabtu lepas, nestum & horlicks beli petang tadi.. kat Mydin Nilai.. first time sampai situ..
Aku bayangkan Mydin tu besarlah cam kat KL tu, rupanya kecik je.. :B

Popia Gulung Nestum ni aku pernah beli few years back kot.. masa aku tu aku still keje kat Amsteel. 
Ada colleague jual masa nak raya kots.. sedap banget rasa.. pastu rasa cam eley, aku boleh buat sendiri ni.. senang je ni.. tapiiiii.. tak jugak terbuat.. sampai malam tadi la tetiba sampai seru dan kerajinan..
gilerlah, nak dapat feel buat popia makan tahun.. sengal! :p

Ok, since aku dah berjaya buat, eloklah diabadikan kat sini.. 
Senang amat jer pun.. dalam sejam dah siap boleh makan!
Kenapalah tak buat dari dulu kan.. huhu!
Benda ni sedap dibuat kudapan sambil2 tengok tv kunyah2 memang wow! sangatlah..
Rangup, ditambah rasa nestum & horlicks tu kan.. kunyah punya kunyah.. sedar2 habis sebalang!
Tapi tu kalau memang suka nestum & horlicks la.. cam incik hubbyku tak suka katanya.. eh! syukur la dia tak suka.. boleh save sikit.. kalau tak mesti cepat abis.. hahaha..
Ok2.. nanti kita buat popia sambal manis pulak ye.. yang tu mesti u suka.. kan.. kan.. :p

Rite.. let's tengok apa bahan and cemana nak buatnya.. 


:: POPIA GULUNG NESTUM + HORLICKS ::

Bahan:
1 pek kulit popia
2 bungkus nestum 3in1
3 sudu horlicks
4 sudu gula halus / gula pasir diblend
1 biji telur untuk gam popia
Minyak masak untuk menggoreng


Caranya:

1. Keluarkan kulit popia dari fridge.. biarkan defrost selama lebih kurang 30 minit.

2. Tarik selapis-selapis kulit popia tu.. ambil selapis gulungkan, nak senang guna lidi / chopstick tau..
yang penting nak jadikan lubang ditengah gulungan tu, supaya bila kita gaul dengan nestum tu nanti dia masuk celah2 tu kan.. tu yang buat dia sedap.. gulung tu jangan terlalu ketat tau.. supaya dia rangup dan lembut bila digoreng.

3. Hujungnya sapu telur.. untuk gam.

Sapu telur untuk gam hujungnya..
4. Jadi sebatang2 cam pic bawah ni.. :)


5. Lepas tu gunting serong2 macam ni..
Dia jadi berlapis dan berongga.. 


Ammar & Adam pun pandai gulung.. lega mama, cepat je siap..
kalau takde assistants mau berjam kat dapur tu.. huhu!
tenkiu kiddos! :)

6. Then gorengkan dengan minyak yang betul2 panas..
kena selalu kacau2.. jaga jangan hangus tau..


7.  Dah garing, angkat dan toskan.. biar sejuk seketika.. 


8. Blend gula pasir & nestum.. 

9.  Tabur bahan blend & horlicks kat popia.. then gaulkan..


10.  Siap! :)


Simpan dalam bekas kedap udara untuk mengekalkan kerangupan dan kesedapan popia.


Tu je.. senang kan.. :D

Ok, jom tido.. papai!


Love,
Bluehoney


No comments:

Post a Comment