Thursday 19 March 2015

Siakap Stim


Ermm.. arini 2nd day air kena catu kt area Kuala Langat ni.  Sebabnya paras ammonia yg tinggi kat Loji Bkt Tampoi.  Hope sgt kejadian tahun lepas tak berulang lagi.. krisis air yg teruk di negeri Selangor ni, hari² tunggu lori hantar air, air tak cukup.. terpaksa kumpul/beli tong utk simpan air.  Aku siap guna van FIL utk angkut air dr paip besar kt hujung kg.. letih owh! Sakit² badan, pinggang semua gara² angkat air.. 

Semoga kali ni takkan jadi seteruk tahun lepas.  Ni still on~off.. semalam air on dr 10pg ~ 10mlm.. arini xde pulak.. dah smpai pkl 2 ptg ni.. aku pun x check lg jadualnya.. xde lak nmpk sesape post kat fb ke..

Ok, entry ni benonye utk share resepi Siakap Stim.  Since ade yg request nak resepi kan.. meh la tulis kat blog je.. :B


Ada pelbagai versi siakap stim.. sblm ni i pernah buat yg letak asam boi.. best jgk.. tp kali ni x guna asam boi, kita guna magic pan je.. simple, senanggg sgt.. x pyh guna periuk kukus uolss.. dah tuh rasa pon nyummeh! Mabelesss.. tak payah dah nk pi mkn ikan stim kt kedai tomyam.. yg penting rajin² masuk dapur je.. kan.. :)

~ RESEPI SIAKAP STIM ~

● 1 ekor ikan siakap
● 1 biji bwg besar
● 4 biji bwg putih
● 1 btg serai gemok, kalau kurus guna 2
● Halia, hiris pnjg²
● 3 sudu oyster sos
● 3~4 biji limau kasturi
● 1 s/k garam
● sayur²an ~ carrot / brokoli / cauliflower / mushrooms / tomato 
● daun sup + daun bwg

»» Cara²nya.. 

● Bersihkan ikan, klu perlu basuh dgn garam+asam supaya tak hanyir..
● Tumbuk 1/2 bwg besar + bwg putih.. bwg besar lg separuh tu potong bulat².. ketepikan
● Letak bhn tumbuk bersama ikan, + serai dipotong serong, halia, oyster sos, garam and perah limau kasturi.. gaulkan semua bahan bersama ikan.. perapkan 5~10 minit..
● Didihkan air dlm magic pan, then masukkan ikan dgn bhn perapnya sekali.. letak sikit ajinomoto klu suka.. air tu ikutlah nk kuah bnyk mana, cam i buat kuah bnyk sbb ank² suka kuah, i pun suka hirup kuah.. :) 
tutup dlm 4~5 minit.. guna api sederhana je.. 
● Buka magic pan, check kuah.. blh tambah air klu x cukup, rasa.. klu kurang masam blh perahkan limau.. blh adjust.. 
● Masukkan segala sayur, tutup lg.. biar dlm 3~4 minit
● Last sekali check ikan dah empuk lom.. then masukkan tomato + daun sup + daun bawang.. tutup seminit.. then matikan api.. siap! :)

Senang.. sedap.. nyummy!
Ikan stim ni sedap dimakan panas².. hirup kuah dia.. slurpppp.. pejam² mata feeling owh!
Cubalah.. happy cooking!


Luv,
Bluehoney (",)


No comments:

Post a Comment