Friday 6 March 2015

Resepi Tuna Lemak Cili Api dgn Green Mustard Pickle

Hola.. :)
Akibat terlalu asyik dgn keindahan petunia dan ros jepun a.k.a rj di laman, jadi lupa nak masuk dapur.. sedar² dah almost 12pm.  Mula tergaru² kepala taktau nak masak apa.. tgk dlm fridge ada sayur jeruk beli kat Giant aritu.. ting! Lampu di kepala pun menyala.. kita masak lomak jelah.. tapi ikan ape pn takde.. mintak tolong kekanda la pi kedai.. tak kuasa adinda.. i is paling malas pi kedai.  Order ikan tuna walopun tak sure adeke orang masak lemak ikan tuna.. fedulik la.. tekak rasa nak makan ikan tu.. nak jugak!



13/3/15.. sambung menaip.. aduhh.. nmpk x tahap kemalasan yg terlampau.. 1 entry seminggu tak siap.. erghhh! Ni pun taip kat fon je sbb malas nk on lappy.. kuikui!

Ok lets smbg ceritera.. sebenonye i dah lama ngidam nk mkn masakan ni.. tp sbb payah beno nk jumpe sayur jeruk ni kan.. tu yg x menjadi.. eh, bkn x jumpa.. jumpa je kt econsave pun ada.. tp dia jenis letak dlm balang xde proper packaging.. I is tak lalu lak nk beli.. and ada yg dlm peket tp made in china.. pun x lalu nk beli.. last² bertemu jodoh dgn sayur jeruk kt Giant.. tgk packaging cantik, bersih.. made in thailand.. ade tanda halal.. tu yg i terus sambar.. senyum² tertelan ailio terbayang masak lomak.. sampai ade org tu pandang².. msti dlm ati dia ckp "sedeynye dia ni.. dpt beli sayo jeruk pun blh tersengeh².." hahaha.. bio laa.. suke ati i laa.. :p


RESEPI

※ Tumbuk..
◎ 3 ulas bwg merah
◎ 7 biji cili api, ikut tahap kepedasan msg²
◎ kunyit hidup, klu xde blh guna kunyit serbuk

※ Bahan lain
◎ ikan, i guna ikan tuna
◎ sayur masam, rendam kejap then tos n potong²
◎ santan, i guna santan kotak je
◎ air 0
◎ serai
◎ 2 kpg asam gelugor
◎ garam
◎ ajinomoto

※ Caranye
√ masuk bhn tumbuk dlm periuk, serai, santan.. air 0 agak² tahap kepekatan kuah.. 
√ masukkan ikan, asam gelugor, sayur masam
√ then boh garam sikit je sbb sayur tu kdg dia teramat masin, n ajinomoto jika suka..
√ masak dgn api sederhana, rajin kacau slow² so that santan x pecah minyak.. 
√ rasa klu dah ok, ikan dah empuk.. siap..

hidangkan.. mkn dgn nasik panas, kene pulak dgn gelama masam ke telur masin ke kan.. perghhh.. mmg heavenlah!
Lemak, pedas, masam, masin.. wow! sgt..


Ni ada separuh paket lg sayo masam tu.. 
Tggu bln depan la msk ni lagi..

Hepi kuking uols!


Luv,
bluehoney {",}v

No comments:

Post a Comment