Sunday 29 March 2015

Resepi Ayam Goreng ala KFC

Salam.. :)
Aduhaii.. terasa sgt bz.. ntah apa yg dibzkan pun xtau.. nak hadap blog pun x sempat.. ni pun keletihan, seharian di dapur dan melayan tetamu.. letih tp happy, best sesekali dpt berkumpul, masak², makan², sembang².. :)

Landing kat sofa, mls dah nk bgerak.. nk on lappy pun malas.. tapi rasa nak tulis resepi ayam grg ala kfc.. dah janji nak share kan.. so meh la taip kat bloggeroid jer.. huhu

Ekceli resepi ni pun aku amik kat group masak² kt fb.. ade snapshot, tp cari² x jumpe lak.. huhu lagi.. sib baik rs² cam ingat, so jot down kt kertas.. credit to the recipe's owner.. aku pun xtau saper.. tapi like seriously, mmg beshlah.. rasa cam dah xpyh pi kfc lg dah lps nie.. tu pun klu sentiasa rajin masak la kan.. klu malas.. nanhado lah.. anak² & asben pun ckp sedap.. td buat lg utk tetamu.. abis licin sekelip mata.. kiddies kan suka ayam grg.. lps ni nk try buat cam set kfc completely.. siap fries, mashed potatoes, coleslaw tu.. mst besh kan.. :B

Ok, lets see how to make it.. :)

»» RESEPI AYAM GORENG ALA KFC ««

Bahan²nya.. 
→ Ayam sekor, potong 12 ~ aku potong ikut dan.. 
→ 1kg tepung gandum ~ aku tuang ikut dan.. yg pasti x sampai sekilo la.. 
→ 1 paket kecik serbuk kari ikan adabi ~ aku guna baba's.. boh ikut dan.. agak² sbb tepung pun x sampai sekilo
→ 1 s/b baking powder
→ 1/2 s/b soda bicarbonate 
→ garam
→ ajinomoto
→ 1 s/b cili powder

p.s: bahan di atas utk sekilo tepung, so kalau guna tepung kurang dari 1kg, pandai2 agak or kira nisbah bahan sdn bhd la ye.. :)

p.s.s : tepung lebih tu boleh simpan elok2 dalam tupperware ke tipuware ke, and boleh guna balik sesuka hati bila diperlukan..


Cara membuatnya..

1.  Masukkan semua bahan di atas ↑↑ KECUALI ayam ke dlm bekas dan gaul rata..


2.  Guna penyepit / tgn kiri, ambik ayam seketoi masuk dlm bekas tepung, guna tgn kanan gaul²kan ayam dlm tepung smpai tepung meliputi seluruh ayam tersebut.. the reason why kene guna both hands is to avoid tepung menjadi basah dan berketoi2.. nnt tak jd ayam kfc, jd ayam penyet laks.. then letak dlm bekas berlubang² / penapis..


3.  Ulang step #2 sampai ayam habis..

4.  Ambil bekas / besen lain, masukkan air, then letak bekas berlubang² td dlm besen air.. makna kata kita rendam ayam tersebut.. biar selama 10 minit..


5.  Lepas 10 minit, angkat bekas berlubang² berisi ayam itu dan toskan kejap..



6.  Ulang step #1.. tp ayam dah gaul blh letak dlm bekas lain e.g pinggan ke besen ke, janji bekas tu kering..


7.  Sambil tuh blh panaskan minyak yg banyak utk menggoreng, deep fry.. ayam kena tenggelam dlm minyak.. api sederhana supaya ayam masak sekata di dlm dan tepung jd kuning keemasan gitew..


8.  Angkat dan hidang.. yg bestnya ayam mmg x terlalu oily.. cam besh je mkn tanpa rasa bersalah walopun tgh diet.. :p






Ok, sekian kelas memasak kita utk hari ini.. sehingga berjumpa lagi di lain masa.. selamat mencuba.. tatatititutuuuu..  :B


Yang bener,
Chef Bluehoney :p



No comments:

Post a Comment