Wednesday 11 February 2015

Laksa oh Laksa..


Salam.. :)

Lama dah terperap kat draft ni.. dah sebulan kot gambar ni..
Masak laksa masa birthday Azad 8/1/15 lepas..
Entry birthday pun belum buat.. erghh.. busy amat, kekadang memang tak sempat nak taip blog..
Tapi takpe, pelan-pelan kayuh.. :B

Okay, memula kita tayang gambar laksa dulu.. 


Terus tertelan2 ailio.. 
sebab apa? sebab laksa ni memang favourite ai..
boleh makan repeat2 bermangkuk-mangkuk sehari.. that's why suka masak sendiri..
kalau beli tak dapat la nak makan repeat2 kan.. :D

Sebenarnya masak laksa ni bukan la susah sangat pun..
cuma bab asingkan isi ikan tu je yang bercinta sikit..
bayangkan kalau time raya, ikan sampai 2~3kg.. perisi sorang2.. memang grrrrr!
tapi bila fikirkan tetamu makan sampai licin mangkuk siap puji-pujian, ai pun kembang laa.. and ai pun boleh makan bermangkuk2, terus bermotivasi.. hehe
lain-lain teramat senang.. campak-campak je.. siap..

Ok, let's see how i cook laksa..
Firstly, tengok bahan~bahannya dulu ya ibuk~ibukkk..



  • Laksa ~ i prefer laksa kering, rendam dulu lagi lama lagi bagus, then rebus.. dah lembut angkat toskan.. lalukan kat air paip tu kalau taknak cepat basi..
  • 1kg ikan kembung / sardin ~ i prefer ikan sardin yang gemuk2 tu, sebab rasanya yang gebu dan lemak manis
  • 20 tangkai cili kering ~ kalau rajin potong2 keluarkan biji, rebus.. i biasa guna cili blended yang buat sendiri banyak2 simpan dalam fridge, senang bila nak guna.. :)
  • 15 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • Belacan, agak2 sebesar ibu jari.. lagi banyak lagi sedap..
  • Asam gelugor
  • Bunga kantan
  • Daun kesum
  • Garam & ajinomoto
Cara~cara masak kuah:
  • Bersihkan ikan, rebus bersama asam gelugor & garam
  • Asingkan isi ikan dan tulang~temulangnya
  • Blend isi ikan.. tuang dalam periuk.
  • Blend tulang ikan.. tapiskan


Tulang ikan ditapis.. 
Sisa tulang.. buang..

  •  Blend cili, bawang, belacan




  • Air rebusan ikan tadi tu, tapis masuk dalam periuk..
  • Asam gelugor tu boleh masuk balik dalam periuk jugak
  • Tambah air, agak~agak kepekatan kuah nak cemana..



  • Then masukkan daun kesum & bunga kantan

Beli.. sebab pokok kesumku telah pupus ditelan masa.. sob..sob..
Bunga kantan pun beli gak sebab..
Nanhado bunganya.. sob..sob.. lagii..
 Tetapiiii...


sungguh hampeh rasanya.. 
keciwa pabila dibelah, rupanya sungguh unsenonoh..
sob..sob.. lagi sekali..

lalu terpaksa la daku pi tebang pokok kantan untuk mendapatkan pulurnya..

Pulur kantan..
 pulur pun pulur la kan.. asalkan laksaku tetap berbau harummm sundal malam..

  • lastly, masukkan garam & ajinomoto.. ikut taste memasing la yer..
  • rasa sikit, kalau suka masam boleh tambah lagi asam gelugor tuu..
  • api tu sederhana je tau.. biar dia mendidih dan mereneh, lagi lama lagi baguih.. lagi sedap kuah tu nanti..

memula dia akan berbuih2 camni..
    bila dah siap dia akan jadi macam ni..
    hilang sudah semua buih2 tadi..

    ok, siap sudah kuah laksa.. :)
    boleh la dihidang bersama bahan taburnya yaaa ibuk2 semua.. :B

udah.. itu aja resepinya..
happy cooking !


Love,
Buk Bluehoney  :B

No comments:

Post a Comment