Salam.. :)
Lama dah terperap kat draft ni.. dah sebulan kot gambar ni..
Masak laksa masa birthday Azad 8/1/15 lepas..
Entry birthday pun belum buat.. erghh.. busy amat, kekadang memang tak sempat nak taip blog..
Tapi takpe, pelan-pelan kayuh.. :B
Okay, memula kita tayang gambar laksa dulu..
Terus tertelan2 ailio..
sebab apa? sebab laksa ni memang favourite ai..
boleh makan repeat2 bermangkuk-mangkuk sehari.. that's why suka masak sendiri..
kalau beli tak dapat la nak makan repeat2 kan.. :D
Sebenarnya masak laksa ni bukan la susah sangat pun..
cuma bab asingkan isi ikan tu je yang bercinta sikit..
bayangkan kalau time raya, ikan sampai 2~3kg.. perisi sorang2.. memang grrrrr!
tapi bila fikirkan tetamu makan sampai licin mangkuk siap puji-pujian, ai pun kembang laa.. and ai pun boleh makan bermangkuk2, terus bermotivasi.. hehe
lain-lain teramat senang.. campak-campak je.. siap..
Ok, let's see how i cook laksa..
Firstly, tengok bahan~bahannya dulu ya ibuk~ibukkk..
- Laksa ~ i prefer laksa kering, rendam dulu lagi lama lagi bagus, then rebus.. dah lembut angkat toskan.. lalukan kat air paip tu kalau taknak cepat basi..
- 1kg ikan kembung / sardin ~ i prefer ikan sardin yang gemuk2 tu, sebab rasanya yang gebu dan lemak manis
- 20 tangkai cili kering ~ kalau rajin potong2 keluarkan biji, rebus.. i biasa guna cili blended yang buat sendiri banyak2 simpan dalam fridge, senang bila nak guna.. :)
- 15 biji bawang merah
- 1 biji bawang besar
- Belacan, agak2 sebesar ibu jari.. lagi banyak lagi sedap..
- Asam gelugor
- Bunga kantan
- Daun kesum
- Garam & ajinomoto
Cara~cara masak kuah:
- Bersihkan ikan, rebus bersama asam gelugor & garam
- Asingkan isi ikan dan tulang~temulangnya
- Blend isi ikan.. tuang dalam periuk.
- Blend tulang ikan.. tapiskan
Tulang ikan ditapis.. |
Sisa tulang.. buang.. |
- Blend cili, bawang, belacan
- Air rebusan ikan tadi tu, tapis masuk dalam periuk..
- Asam gelugor tu boleh masuk balik dalam periuk jugak
- Tambah air, agak~agak kepekatan kuah nak cemana..
- Then masukkan daun kesum & bunga kantan
Beli.. sebab pokok kesumku telah pupus ditelan masa.. sob..sob.. Bunga kantan pun beli gak sebab.. |
Nanhado bunganya.. sob..sob.. lagii.. |
Tetapiiii...
sungguh hampeh rasanya..
keciwa pabila dibelah, rupanya sungguh unsenonoh..
sob..sob.. lagi sekali..
lalu terpaksa la daku pi tebang pokok kantan untuk mendapatkan pulurnya..
Pulur kantan.. |
pulur pun pulur la kan.. asalkan laksaku tetap berbau harummm sundal malam..
- lastly, masukkan garam & ajinomoto.. ikut taste memasing la yer..
- rasa sikit, kalau suka masam boleh tambah lagi asam gelugor tuu..
- api tu sederhana je tau.. biar dia mendidih dan mereneh, lagi lama lagi baguih.. lagi sedap kuah tu nanti..
memula dia akan berbuih2 camni.. |
bila dah siap dia akan jadi macam ni.. hilang sudah semua buih2 tadi.. |
- boleh la dihidang bersama bahan taburnya yaaa ibuk2 semua.. :B
udah.. itu aja resepinya..
happy cooking !
Love,
Buk Bluehoney :B
No comments:
Post a Comment